Iedereen in Nederland wordt wel eens geconfronteerd met klompen. De klomp is immers een oeroud Nederlands product. Zo dateren de eerste houten paren uit de Middeleeuwse periode. Vandaag de dag zal je nog steeds mensen in de traditionele schoenen zien lopen. Zelfs in de 21ste eeuw is de klomp een populair schoeisel. De reden daarvoor is onder te verdelen in de drie aspecten. Dat zijn het comfort van de schoenen, de veelzijdigheid van het soort schoeisel en het traditionele aspect. Bovendien zijn de van oorsprong Nederlandse klompen tevens zeer modieus tegenwoordig.

Verschillende varianten beschikbaar

De klompen zijn een van de weinige schoeisels die door de jaren heen in ere zijn gehouden. Er zijn ontzettend veel varianten op gemaakt die in de basis nog steeds een simpele klomp zijn. Zo zal je klompen zien in het ziekenhuis, mensen die werken in de tuin hebben vaak dit soort schoeisel aan en uiteraard lopen nog steeds veel boeren op dit traditionele paar schoenen. De traditioneel Nederlandse schoenen zijn voornamelijk onder te verdelen in twee grote groepen: werkklompen en hobbyklompen.

De variant klompen die ontworpen zijn voor werkzaamheden zal je hoogstwaarschijnlijk tegenkomen in sectoren waar veiligheid en hygiëne hoog in het vaandel staan. Denk hierbij aan de bouw, logistieke werkzaamheden en natuurlijk het ziekenhuis. De laatste groep wordt regelmatig ook aangeduid met de naam “medische klompen”. Daarentegen zijn de hobby schoeisels over het algemeen ontworpen voor activiteiten in en rondom het huis. Zo geven veel mensen de voorkeur om dit soort schoenen aan te trekken als ze in de tuin gaan werken.

Klompen omarmd door de mode

Wellicht zou je het in eerste instantie niet verwachten, maar alle vormen van gemakschoenen worden omarmd door de mode industrie. Denk maar eens terug aan de rage omtrent de Uggs en de Crocs. Op een gegeven moment zag je bijna iedereen in de winter in Uggs lopen en in de zomer verschenen de felgekleurde Crocs overal op straat. In feite zijn Crocs een soort plastic variant op de ouderwetse klomp.

Het is dus helemaal niet zo vreemd dat dit oeroude Hollandse schoeisel ook nog steeds erg trendy is. Dan doel ik niet op de talloze toeristen die jaarlijks bij elkaar zo’n duizenden klompen kopen en meenemen naar hun thuisland. Er zijn in de mode industrie ook ontelbare varianten verschenen op het van oorsprong houten schoeisel. Die modieuze variaties zien er niet alleen erg hip uit, ze zitten tevens er comfortabel!